SMART HJEMMESIDE

Vi gør det nemmere for dig. Så kan du bruge tiden på andet end hovedbrud.

22. sep. 2015

Linkbuilding i praksis er ikke svært, men det er tidskrævende, og så skal man være omhyggelig. Denne artikel udvides og forbedres kontinuerligt. Udgivet den 14/8 2014 og senest revideret den 22/09 2015.

Linkbuilding i praksis, guide til bedre søgemaskineoptimering

Linkbuilding i praksis

Denne artikel er et forsøg på, at introducere dig til diciplinen linkbuilding rent praktisk.

Hvornår skal du gå igang? Så snart du kan afse tid til arbejdet. I praksis vil jeg som regel vente, til min hjemmeside er oppe at køre med indhold, der er søgemaskineoptimeret. Der er heller ikke nogen der gider linke til en halvfærdig hjemmeside. Brugere, potentielle kunder og andre gider heller ikke besøge en halvfærdig hjemmeside. I udviklingsmiljøerne har der i mange året været en diskussion. Links versus indhold. Hvad er vigtigst. Jeg hælder til det sidste. Men jeg bruger også meget tid på linkbuilding.

Hvor kan du oprette links

 • Har du en facebookprofil, en Twitter ditto eller et helt andet socialt medie, så skriver du naturligvis om din hjemmeside her. Glem ikke G+. Der kommer hele tiden nye sociale medier til.
 • Blogs. Du kan selv oprette en eller flere blogs og linke til din hjemmeside.
 • Gæsteblogger. Kan du bidrage på en andens blog, og derigennem få links til din egen hjemmeside.
 • Linkkataloger. Søg i Google.
 • Hjemmesider som du selv administrerer.
 • Pressemeddelelser.

Hvordan får jeg andre til at linke til mig?

 • Kender du til en hjemmeside, hvor der linkes til andre hjemmesider, så send en venlig anmodning. Det virker ofte.
 • Skriv noget interessant indhold på din hjemmeside. Så vil andre måske linke til dig.
 • Branchespecifikke hjemmesider tjekkes for, om det er muligt at oprette et link, en profil eller lignende der giver et link.
 • Pressemeddelelser.

Bemærkninger vedr. linkbuilding i praksis

Alfabetisk opstillet

Bytte links, linkbytte Du kan godt bytte links med andre. Værdien ved direkte linkbytte er dog mindre, end hvis du kan få et link uden at bytte. Google skriver: “Overdreven linkudveksling (“Link til mig, så linker jeg til dig”) eller partnersider, der har det ene formål at linke på kryds og tværs”, kan have negativ indvirkning på din hjemmesides placering i søgeresultaterne. Kilde – Google support Har du nogle gode samarbejdspartnere, hvor I begge kan hjælpe hinanden ved at udveksle links, så kan I godt gøre det.

DMOZ, et godt linkkatalog DMOZ er et godt linkkatalog. Find den danske del og dernæst den mest relevante kategori. Tilføj et link og en beskrivelse her. Gør dig umage så er chancen for at blive optaget større. Du finder deres hjemmeside på www.dmoz.org. Du skal have lidt tålmodighed med DMOZ, ventetiden kan være lang. Men det er værd at vente.

Duplicate content DC, altså duplicate content, er indhold på din hjemmeside, som findes på dine hjemmeside to eller flere, eller på din hjemmeside og et andet sted på internettet. Begge dele er noget skidt og imod Googles retningslinjer. Du bør undgå DC. Kopier aldrig tekster fra andre hjemmesider. Linkbuilding i praksis betyder, at du selv skriver alt på din hjemmeside. Copy paste er ingen farbar vej. Har du en webshop, så fald ikke for fristelsen, at benytte leverandørens produktbeskrivelse. Det er der formentlig allerede andre der har gjort. Du kan jo prøve at foretage en søgning på en given leverandørs tekst. Nogen gange bliver man overrasket, hvor lidt der tænkes på søgemaskineoptimering.

Linkkataloger, skal jeg benytte linkkataloger? Det er en blandt flere muligheder. Kan du finde linkkataloger der fungerer med en ok pagerank. Så kan du ligeså gøre brug af det. Ovennævnte DMOZ har en pagerank på syv. Det er super og gælder ikke for ret mange hjemmesider. Gør du brug af linkkataloger, så vær opmærksom på, at vælge en relevant kategori og at skrive en unik tekst / beskrivelse på alle katalogerne. Ingen tekster bør være ens. Liste med linkkataloger – klik her   Link og linkbuilding   Links til andre hjemmesider Giv et link og opnå bedre placeringer i Google. Pudsigt nok så kan opnå bedre placeringer i Googles søgeresultater ved, at arbejde med seriøst med links til andre hjemmesider. Linker du til andre hjemmesider, så er der nogle få ting, som du bør være opmærksom på:

 • Link så,vidt muligt kun til relevante hjemmesider, dvs sider med relevant indhold. Det kan eksempelvis være et link til en offentlig myndighed, en uddannelsesinstitution, et open source miljø, virksomheder der ikke er direkte konkurrenter osv.
 • Link til troværdige hjemmesider. Dvs relevante hjemmesider der fra en brugervinkel er troværdige. Det kan fx være en offentlig myndighed, en forening, en brancheorganisation og lignende. Tjek at det er velfungerende hjemmesider du linker til.
 • Link til hjemmesider som google kender. Søg fx på hjemmesiden i Google. Kan du ikke finde den der, så lad være med at linke, hvis der ikke er en god grund til at linke.
 • Skriv aldrig relevante søgeord i ankerteksterne på udgående links.
 • Det er ok at bytte links. Linkværdien i forhold til SEO er dog ret begrænset. Se teksten ovenfor om linkbytte.

Pagerank Pagerank er en rangering af hjemmesider fra nul til ti. Jo højere jo bedre. Links fra en hjemmeside med høj pagerank er altså bedre end links fra en hjemmeside med lav pagerank. Du kan tjekke enhver hjemmesides pagerank på www.prchecker.info og mange andre lignende webtjenester.

Pressemeddelelser Google skriver om Pressemeddelelser: “Derudover kan oprettelse af links, der ikke er godkendt af websitets ejer eller placeret på en side som følge af en redaktionel beslutning, også kaldet unaturlige links, blive anset som en overtrædelse af vores retningslinjer. Her er et par typiske eksempler på unaturlige links, der overtræder vores retningslinjer: Links med optimeret ankertekst i artikler eller pressemeddelelser, som distribueres til andre websites …”. Kilde – Google support Når vi arbejder med linkbuilding i praksis, så er det vigtigt at få ovenstående. Du kan naturligvis godt benytte diverse pressetjenester og uploade pressemeddelelser dertil. Men! Og der er et men. Du skal ikke laves links i teksten i pressemeddelelsen der er optimeret med ankertekster etc. Du skriver den gode tekst. I en fakta boks eller lignende laver du et link til din hjemmeside sammen med andre kontaktinformationer. Og så lader du journalister eller andre der benytter din pressemeddelelse om at linke til din hjemmeside i stor stil.

Regnskab Linkbuilding i praksis kræver, at du fører regnskab. Noter ned hvad du har foretaget dig. Noter det i et regneark. Du behøves ikke gøre dig nogen forestillinger om, at du kan huske hvad du har foretaget dig. Linkbuilding i praksis vil ofte være en proces i hele hjemmesidens levetid. Så du kan ligeså godt være lidt systematisk fra starten. Det er også mere tilfredsstillende og motiverende, når man kan se, at arbejdet skrider fremad. Linkbuilding i praksis fungerer bedst, hvis man er lidt struktureret. Noter hvilke linkkataloger, hjemmesider, blogs m.m. som du har benyttet. Vælg så vidt muligt hjemmesider med så høj en pagerank som muligt, og sider der er relevante for din hjemmeside.

Søgeord, hvilke ord skal jeg linke på? Det er forskelligt fra hjemmeside til hjemmeside. Inden du begynder med linkbuilding, så kan du med fordel bruge tid på, at finde ud af, hvilke ord du gerne vil findes på. Nogle ord gælder måske for hele hjemmesiden, andre for en enkelt side. Du bør være så præcis som mulig. Du kan altså med fordel finde frem til relevante søgeord inden du går i gang med linkbuilding i praksis. Hele gælder det også, at du noterer dine søgeord ned i fx et regneark (det er som regel nemmere at holde styr på ordlister i et regneark frem for et tekstbehandlingsprogram).

Tekster og linkbuilding Det er meget enkelt. Du skal ikke gøre brug af “copy paste” i dit arbejde med linkbuilding. I princippet skal alle tekster være unikke, for derved undgår du duplicate content (se eventuelt teksten ovenfor). Det er en svær øvelse, at digte over samme tema igen og igen. Hvis ikke du gider det, så lad være med at tænke på linkbuilding. Du vil bare spilde din dyrebare tid. Så igen henvises du til at føre regnskab. Gem alle dine tekster i et regneark, databaser, tekstdokument eller hvad du nu foretrækker. Skriv også dato og hvor du har brugt teksten. Husk at genbrug ikke er godt i denne sammenhæng.

Advarsel

Inden du overvejer det, så kommer der lige en advarsel. Slå aldrig til, når du ser et tilbud på tusind links til næsten ingen penge. Det er ikke pengene værd, tværtimod risikerer du, at Google straffer dig af forskellige grunde, fx:

 • Du får ikke en naturlig linkprofil hos Google, hvis antallet af links til din hjemmesider stiger fra otte til tusind over en nat.
 • Links fra hjemmesider der indgår i sådanne tilbud, har ingen relevans for din hjemmeside. Hvilken relevans har en hjemmeside (læs linksfarm) i eksempelvis Pakistan på et af de lokale sprog såsom urdu, hvis din hjemmeside er på dansk. Det hænger ikke sammen.
 • Google tillægger ikke linkfarmene værdi. Ofte det modsatte.

Nu er du advaret. Lad vær! Linkbuilding i praksis er på den ene side besværligt, på den anden side er det ligetil. Men det virker, så det er indsatsen værd.   Linkkataloger – klik her  

Få hjælp til linkbuilding

Som alternativ til selv at arbejde med linkbuilding i praksis, kan du bestille en linkbuilding pakke, ydelse eller service hos et bureau. Vi kan naturligvis også hjælpe med linkbuilding, hvis du ikke har tid eller til selv at arbejde med det.   God arbejdslyst